Yenidoğan bebeklere kendilerini tırmalamamaları veya elleri soğumaması için eldiven giydirilmesi çok yaygındır. Doğru olduğu düşünülen bu yaygın davranışın aslında yanlış olduğunu uzmanlar şöyle açıklamakta:

Bebekler anne rahmindeyken sakinleşebilmek için ellerini kullanırlar, bilinmeyen bir dünyaya doğduklarında da kendilerini rahatlatabilmek için yine ellerini kullanmaktadırlar. Eldivenler ise onları bu durumdan mahrum bırakmakta ve bebeklerin çoğu zaman daha fazla ağlamalarına neden olmaktadır. Dokunma hissi, hamilelik sırasında 12. Haftadan itibaren fetüsün içinde gelişen ilk histir. Elleri ile oynar kimi zaman ellerini ağızlarına götürür ve onları oyalayan, rahatlatan bir davranış olur. Bebekler doğduğunda ellerinde milyonlarca alıcı ile dünyaya gelir. Bu sayede hem dış dünyaya uyum sağlamalarında hem de annelerinin bedenini tanımalarına olanak sağlamaktadır. Emzirme sırasında bebeğin, annesinin göğsüne dokunması oksitosin seviyesinin yükselmesine ve sütün çıkmasına yardımcı olur.

Tırnakları ile kendilerine zarar veriyor olmaları eldiven takılması gerektiği anlamına gelmemektedir. Çoğu bebek uzun tırnaklarla dünyaya gelir. İlk zamanlarda tırnaklarının törpülenerek sivriliğinin azaltılması ilerleyen günlerde ise kesilerek kısaltılması daha sağlıklı olacaktır.

Bebeğin kendini ve dış dünyayı tanıması için dokunuş deneyimini yaşaması gerekir. Bu serüvende onların ellerini serbest bırakarak bu deneyimi yaşamasına izin vermelisiniz.

Dr. Alma Garcia Lopez