Bebeklerimize ayakkabıyı ne kadar geç giydirirsek onlar için o kadar iyi. Çünkü çevreleri ve vücutları hakkındaki bilgiyi ayakları sayesinde öğrenirler.

Çıplak ayaklı bebeklerin ayakları uyarıldığında; bu kimi zaman ebeveynin minik ayaklar ile oynaması ile gerçekleşir ki bu da bebeğin gıdıklanmasına sebep olur. Bu durum bebeklerin ayaklarının nerede olduğunu anlamasına, nasıl bir histe olduğunu kavramasına yardımcı olur.

Karın üstü yattığında kendisini ilerletmek için çabalaması sayesinde kaslarını, kemik yapısını ve ayaklarının kavisini geliştirmesini sağlar.

Ayakkabılar, ayakların korunmasını sağlasa da işlevsel olarak bebeklerin kendi ayaklarını rahatça kullanmalarının önüne geçer. Tercih edilecek ayakkabılar ayakların rahatlıkla hareket etmesini sağlayacak, sıkıştırmayacak, orthopedist tarafından önerilen ayakkabıların olması gerekir.

Çorap tercihlerinde de yine bebeklerin ayaklarını sıkmayan, parmak uçlarını rahatsız etmeyecek pamuk veya yün çoraplar tercih edilmeli. Özellikle 1 yaşından küçük bebeklere giydirilen çorapların iç kısımları kontrol edilerek, parmaklarının sıkışarak kesilmemesi için önlem alınmalıdır. Çünkü; çorap içlerinde ip parçaları bebeklerin parmaklarına dolanarak kesilmesine sebep olabilir.

Avustralya’lı çocuk doktoru Luke Sammartino, çocukların çıplak ayak ile dolaşması hakkında şunları belirtmektedir.

“Hastalık soğuk havadan dolayı başlamaz ve dolayısıyla çıplak ayak hastalık sebebi değildir. Enfeksiyonları almamıza sebep olan havada dolaşan virüsler ve el-burun-göz temaslarıdır. Tabii mantıklı bakacak olursak buz gibi bir ortamdayken çıplak ayakla dolaşmak istemeyiz. Ama eviniz kışın dahi ısındığı için evin içerisinde çocuğunuzun çıplak ayakla dolaşmasında hiçbir sakınca yoktur hatta faydaları çoktur; ayaklarının açıkta olmasından dolayı aldığı dokunsal veriler, çocuğunuzun gelişimi için çok değerlidir.”